Kuvataiteilijamatrikkeli

Asiakas

Kuvataiteilijamatrikkeli on hakemisto suomalaisista ja Suomessa työskentelevistä ammattikuvataiteilijoista. Matrikkeli edistää suomalaiseen kuvataiteen tunnettuutta ja tekee taiteilijan työtä näkyväksi. Kuvataiteilijamatrikkelia julkaisee Suomen Taiteilijaseura. Ihka ensimmäinen matrikkeli on painettu jo vuonna 1926. Nykyisin matrikkelissa on yli 2000 nykytaiteilijaa ja kymmeniä tuhansia teoksia.

Tavoitteet

Kuvataiteilijamatrikkelia on julkaistu verkossa vuodesta 2010, mutta aiempi sivustototeutus ja sen tekninen alusta olivat ehtineet vanhentua. Tavoitteena oli houkutteleva, helppokäyttöinen, mobiiliresponsiivinen ja kustannustehokas taidesivusto.

Projekti

Aloitustapaamisessa asiakkaan luona käytiin läpi asiakkaan tarpeet ja toiveet liittyen uuteen sivustoon, joiden pohjalta lähdimme tekemään tarkempia suunnitelmia sivukartan, rautalankamallien ja layout-suunnitelmien muodossa.

Kun rakenne oli selvä, suunnittelimme Suomen Taiteilijaseuran visuaalisen ilmeen kanssa yhteensopivan ilmeen. Toiveena oli selkeä ja pelkistetty ilme, joka ei veisi liikaa huomiota teoksilta ja taitelijoilta, vaan tukisi teoskuvia visuaalisesti. Värisävyjä ja typografiaa pohdittiin tarkasti.

Suuren tietomäärän järjestäminen helposti löydettävään muotoon on käyttöliittymäsuunnittelijoidemme ydinosaamista. Tietokannasta voi etsiä taiteilijoita ja taideteoksia haluamillaan ehdoilla, taiteilijat ja teokset esitellään omilla sivuillaan. Lisäksi rakensimme taiteilijoille oman käyttöliittymän, jolla he pääsevät muokkaamaan tietojaan ja teoksiaan itse.

Sivusto toteutettiin WordPress-julkaisujärjestelmän avulla. Suurimpana teknisenä haasteena olivat massiivisten tietomäärien migraatio sekä monimutkaisen teossuodatuksen toteuttaminen siten, ettei se kuormittaisi sivuston palvelinta kohtuuttomasti. Vanhalta sivustolta siirrettiin tuhansien taiteiljoiden tiedot ja kymmeniä tuhansia teoksia kuvineen uudelle sivustolle ja teossuodatuksen haasteet selätettiin.

Myöhemmin sivusto muokattiin saavutettavaksi WCAG 2.1 AA-tason saavutettavuusohjeiden mukaan ja ilmettä päivitettiin vastaamaan Suomen Taitelijaseuran uutta ilmettä typografian osalta.

Tulokset

Uusi sivusto on helposti päivitettävä, se toimii hyvin myös mobiililaitteilla ja sen suuri tietomäärä on helposti löydettävissä. Käyttäjien palaute on ollut hyvin positiivista ja asiakas on tyytyväinen joustavaan yhteistyöhön.