Fibromyalgiapolku tietosivusto

Asiakas

Suomen Reumaliitto on valtakunnallinen, tietoa, vertaistukea ja toimintaa kymmenilletuhansille reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville tarjoava yhteisö.

Tavoitteet

Reumaliitossa käynnistyi ”Digipolkuja arjen hyvinvointiin fibromyalgiassa” -niminen kolmivuotinen hanke, jonka yhteyteen haluttiin rakentaa verkkosivusto. Rakennettavan sivuston pääkohderyhmänä ovat fibromyalgiaa sairastavat henkilöt, jotka etsivät tietoa sairaudestaan, keinoja oireiden kanssa selviytymiseen sekä menetelmiä toimintakyvyn kohentamiseen. Verkkopalvelun tavoitteena on auttaa fibromyalgiaoireista kärsiviä rakentamaan omaa selviytymisstrategiaansa sairauden kanssa jakamalla tietoa eri tavoin. Sivustolla kerrotaan selkeällä tavalla fibromyalgiasta esimerkiksi tekstinä, videoina ja kuvina sekä käytännön harjoituksia videoina ja tehtävinä.

Projekti

Sivuston rakenne- ja suunittelutyö lähti liikkeelle saavutettavuuden lainalaisuudet huomioiden. Pohdimme sivustolle pehmeitä sävyjä, jotka neutraaleina eivät aiheuttaisi sivuston käyttäjille lisähaasteita kipujen keskellä. Käytettävyyden ja rakenteen tuli olla selkeä, josta sivuston laaja sisältö on helposti löydettävissä. Saimme asiakkaalta ajatuksia värimaailmasta, joihin pohjasimme suunnittelutyötä.

Hankkeen kuvitukset toteutti Milla Aura-Tolonen. Kontaktoimme kuvittajan ja annoimme raamit kuvitusten tekoon sekä ideoimme aiheet yhdessä kuvittajan ja asiakkaan kanssa. Saavutettavuus tuli huomioida kuvissa mahdollisimman hyvin; kuvien tuli olla väreiltään ja ääriviivoiltaan sellaisia, että henkilöt joilla on rajoitteita näössä, kykenevät saamaan kuvista selvää mahdollisimman hyvin.

Sivuston pitkää sisältöä jaoteltiin avautuvien ja sulkeutuvien kohtien avulla, jotka nekin oli toteutettu helposti käytettäväksi näppäimistöllä ja ruudunlukuohjelmalla. Näin sisällön silmäily nopeasti on myös helppoa. Myöhemmin harjoituksia laajennettiin myös testein ja mahdollisuudella lähettää tulokset omaan sähköpostiin tulostuksen ohella. Testimalleina on perinteisiä raksiruutuun ratkaisuja sekä sliderilla toimivia, joista käyttäjä voi hiirellä liuttaa sopivan vastauksen.

Sivusto julkaistiin vaiheittain, ensin valitulle käyttäjäjoukolle testaamista varten. Ensimmäinen vaihe sujui hyvin. Käyttäjät antoivat sivustosta runsaasti hyvää palautetta ja sen käyttö oli helppoa. Tämän pohjalta oli helppoa edetä sivuston julkaisuun.

Myöhemmin julkaisimme sivustolla kattavan ruotsinkielisen version. Vastasimme toteutuksesta, ja asiakas lisäsi itse sisällöt sivustolle ohjeidemme mukaisesti. Kieliversio mahdollistaa laajan tietomateriaalin jakamisen entistä suuremmalle käyttäjäryhmälle.

Tulokset

Tuloksena on selkeä, rauhallinen ja erittäin kattava saavutettava tietosivusto. Meille projekti oli erittäin mukava, se tarjosi sopivasti haastetta ja sisälsi niitä ydintehtäviä, jotka osaamme erittäin hyvin; laadukkaiden sivustojen suunnittelutyön, toteutuksen, saavutettavuuden ja käytettävyyden huomioimisen sivuston rakenteessa. Tätä kelpaa esitellä kotisivuillamme!

Asiakas on ollut tyytyväinen projektin lopputulokseen. Jatkamme sivuston ylläpidon, hostauksen ja jatkokehittämisen parissa.

Julkaistu: 2022
Asiakas: Suomen Reumaliitto ry
Ratkaisut: Saavutettava sivusto, Tietosivusto, Kampanjasivusto
WordPress logo